Hjälp att välja hundras

I detta inlägg ger jag lite tips till, hur du ska välja rätt hundras. Det är inte lätt att veta vilken hund som passar dig nu och kanske om fem år.

Efter att ha levt 12 år med en Rhodesian Ridgeback kan jag säga att det är bra att tänka till och kanske få hjälp och inspiration till att välja hundras.

Att välja hundras – Rottweiler eller Rhodesian?
När jag skulle välja hundras var jag väldigt intresserad av en Rottweiler då jag tycker de är självständiga och behöver utmaningar i vardagen och aktiviteter som jag tycker skulle vare roliga att göra med min hund. Men jag insåg att det kanske inte var rasen för mig och hittade i stället en Rhodesian Ridgeback.

Jag gjorde två saker man inte ska göra:Att välja hundras

  • åkte direkt till kenneln utan att träffa andra Rhodesian Ridgebackägare först
  • köpte den valp som satt helt ensam och inte ville bli klappad

Jag hade blivit varnad innan att inte åka och köpa hund utan att kolla upp andra uppfödare först men jag tänkte att det gick nu bra ändå.

Det gjorde det också, men jag vill alltid rekommendera andra att undersöka och kolla upp rasen genom kontakt och besök hos registrerade uppfödare av rasen.

Varför besöka uppfödare när du väljar hundras?
Jo det är väldigt enkelt – du får ett personligt intryck av hur det är att leva med en specifik hundras och det kan hjälpa dig att välja hundras. Uppfödaren kan berätta om vilka aktiviteter hundrasen gillar och hur mycket motion och stimulans hundrasen behöver.

Det är ett jättebra sätt att få hjälp att välja hundras. Du kan antingen träffa uppfödare hemma och boka in ett möte eller träffa dem på hundutställningar. Det är ett stort beslut att välja hundras och av egen erfarenhet kan jag säga att det är bra att spendera tid på att välja hundras och din hundkompis för de kommende 10 åren.

Jag är utbildad Dog Listener i Amichien Bonding, en metod utan våld, tvång och hot utvecklad av engelska Jan Fennell. Jag kan hjälpa dig om du funderar på att skaffa hund, har hund fast upplevar utmaningar i ditt hundägarskap eller bara vill veta mer om hundar.

Kontakta mig om du har frågor eller vill ha tips på att välja hundras!